В Mass Effect, командор Шепард і напарники отримують нові рівні, накопичуючи очки досвіду, які даються за повалених противників, виконання завдань і т.п. Всі члени загону мають загальний досвід, який поповнюється діями кожного з них. Вся команда отримує новий рівень одночасно, включаючи тих, хто залишився на "Нормандії" і не входив до групи висадки. З кожним новим рівнем персонаж отримує додаткові очки здоров'я і окуляри умінь.

Придбання досвідуРедагувати

Велика частина очок досвіду присуджується в результаті успішного завершення завдання, знищення ворогів або знахідку нових записів кодексу. Досвід залежить від рівня загону. Чим вище рівень, тим більше досвіду буде отримано.

Формула накопичення досвіду:

  • Накопичений Досвід = (Базове значення) × (Модифікатор) × (Тип присудження (округлюється до меншого значенням)).
    • Базове значення-рівні з 1 по 5 = 5; 6 рівень і вище відповідає рівню персонажа.
    • Модифікатор-це число становить від 2,0 до 2,4 відповідно до якого був розблокований отриманий досвід. Варіюється в діапазоні від 0% до 20% залежно від загального досвіду та складності.
    • Тип присудження-дія, якою був отриманий досвід, починаючи від записів кодексу і закінчуючи знищенням молотники. Основою для "Типу присудження" служить фіксоване значення.

Тип присудженняРедагувати

Тип присудження залежить від рангу ворога і від способу придбання предметів або записів кодексу.

Тип присудження Множник Спосіб придбання
Особливий (значення для рівня гравця з 1 по 5) -|Style="width:; text-align:left"|Хаск (1.2), Вбивця (1.5), Гет Руйнівник (1.5), Дрон-розвідник гетів (1.2), Гет-штурмовик(2.0), Гет-солдат
Базовий × 1
Помірний × 2.5 Терорист-біотик, Найманець, Клон азарі, десантниці-азарі, Вбивця, Бойовий дрон, Штурмовик-батаріанец, Снайпер-батаріанец, Батаріанскій бойової звір, Штурмовик "Цербера", Ракетчик "Цербера", Снайпер "Цербера", Кроган-вибивала, Охоронець ЕРКС, Руйнівник, Гет-штурмовик, Кроган, Кроган-солдат, Найманець-ракетник, Пірат-снайпер, Рахні-солдатів, Піддослідний
Просунутий × 7.5 Інженер-батаріанец, Крокуючий танк гетів, Гет-привид, Джаггернаут, Важка турель, Кроган-командувач, Кроган, Кримінальний авторитет, Пірат, Рахни-кривавий воїн
Важкий × 15 Колос, Прайм, Кроган-воїн, молотники
Звичайні завдання × 10 Звичайні завдання завершивши які можна отримати від × 10 до × 60, залежить від кількості цілей завдання.
Розширені завдання × 15 Більш складні завдання, ніж звичайні і передбачають одноразову винагороду.

Максимальний досвідРедагувати

Надання статусу Спектр дає можливість отримати більше очок досвіду, щоб перейти на наступний рівень. Найдієвіший спосіб отримати максимальну кількість досвіду полягає в тому, щоб вести бій поза бронетранспортера "Мако". Цей метод діє при висадки на планету або в тих місіях, де необхідно досягти мети всередині "Мако". Знищуючи супротивників із знарядь "Мако" то в цьому випадку будете отримувати всього половину сумарного досвіду. Якщо залишити бронетранспортер і вести бій з ворогом з ручної зброї, то досвід буде максимальний. Можна використовувати комбінований метод, спочатку послабити противника за допомогою знарядь "Мако", а потім добити з ручної зброї. Даний метод краще застосовувати проти важких супротивників, наприклад молотники.

Примітка: неможливо досягти 60-го рівня за одне проходження.

Отримання предметівРедагувати

Рівень досвіду впливає на рівень предметів, отриманих з контейнерів. Починаючи з сьомого рівня, кожен шостий рівень будете отримувати більш просунуті предмети з контейнерів ніж раніше. Можливі випадки з повною відсутністю зброї, броні і модифікацій VIII рівня при цьому відбувається зсув характеристик. Це обумовлюється занадто швидким просуванням персонажа і спостерігається при досягненні рівня 36. Так само ця особливість спостерігається якщо в загоні є фахівці з високими технічними здібностями. Це дозволяє при зломі контейнерів отримувати предмети на рівень вище.

Залежність рівня одержуваного предмета від рівня персонажа
Рівень предмета I II III IV V VI VII VIII IX X
Рівень гравця 1-6 7-12 13-18 19-24 25-30 31-36 37-42 43-48 49-54 55-60

Зростання рівняРедагувати

Наступна таблиця ілюструє схему вирівнювання рівня персонажа використовувана в Mass Effect. Колонка прогресії показує поступове збільшення необхідних очок досвіду. Необхідні очки досвіду розраховуються на основі попереднього рівня та зростанню до наступного. Наприклад: перехід з 11 рівня до 12 рівня, вимагає 1100 хр. Щоб перейти з 12 рівня на 13 рівень буде потрібно 1100 хр +100xp.

Рівень Необхідні очки досвіду Прогресія
1 0 -
2 100 +100
3 300 +100
4 600 +100
5 1000 +100
6 1500 +100
7 2100 +100
8 2800 +100
9 3600 +100
10 4500 +100
11 5500 +100
12 6600 +100
13 7800 +100
14 9100 +100
15 10500 +100
16 12100 +200
17 13900 +200
18 15900 +200
19 18100 +200
20 20500 +200
Рівень Необхідні очки досвіду Прогресія
21 23100 +200
22 25900 +200
23 28900 +200
24 32100 +200
25 35500 +200
26 39100 +200
27 42900 +200
28 46900 +200
29 51100 +200
30 55500 +200
31 60200 +300
32 65200 +300
33 70500 +300
34 76100 +300
35 82000 +300
36 88300 +400
37 95000 +400
38 102600 +400
39 109600 +400
40 177600 +500
Рівень Необхідні очки досвіду Прогресія
41 126100 +500
42 135100 +500
43 144700 +600
44 155000 +700
45 166100 +800
46 178100 +900
47 191100 +1000
48 205300 +1200
49 220900 +1400
50 238100 +1600
51 257100 +1800
52 278100 +2000
53 302100 +3000
54 330100 +4000
55 364100 +6000
56 406100 +8000
57 462100 +14000
58 542100 +24000
59 662100 +40000
60 862100 +80000
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.